Solisten- en ensembleconcours

solistenconcoursgroep_2009Solisten in 2009 met een flink aantal prijzen

Uitslagen van de afgelopen jaren vind u in het archief!

Naast het samenspelen in de orkesten worden de muzikanten ook uitgedaagd om als solist op het podium te staan. Vanaf het eerste opleidings jaar staan de prille muzikanten al tijdens de voorspeelochtenden als solist hun kunnen te vertonen. Dit gebeurt dan niet in een wedstrijdvorm, aangezien deelnemen, en de drempel durven te nemen om uit de geborgenheid van een groep te stappen, veel belangrijker is. Daarnaast ga je als solist toch nog net iets beter je best doen om een prima prestatie neer te zetten want je staat toch alleen voor het publiek.

Na een aantal voorspeelochtenden worden de muzikanten vanaf het A-niveau gemotiveerd om mee te doen aan het jaarlijkse KNFM solisten,- en ensembleconcours in Bladel. Sinds een aantal jaren doet de harmonie met een groot aantal deelnemers hier aan mee. Zowel de jeugdige muzikanten in opleiding als ook de gevorderde muzikanten uit het Groot Orkest vormen dan een hechte club die dan wel strijden om de eer van de vereninging en een goede prestatie neer te zetten in wedstrijdverband. De resultaten die de laatste jaren behaald zijn in Bladel, zijn zeer goed te noemen.

Zo werd in 2009 het hoogst aantal punten behaald in de eerste divisie door klarinettist Geert-Jan Stravers (concertmeester GO) en hoogst aantal punten in de 2 divisie door alt saxofonist Bas Lodewijks. Doordat Dimphy Noorman op de dwarsfluit ook heel hoge punten had gescoord in de 2e divisie wist de harmonie hierdoor de KNFM verenigingswisselbeker mee naar Best te nemen. Dit is natuurlijk een unieke prestatie voor onze harmonie.

Zo werd Bas Lodewijks uitgenodigd om deel te nemen aan de landelijke Solisten- en ensembleconcours van de 3 nederlandse muziekbonden en daar wist hij alle concurrentie in de 2e divisie achter zich te laten. Hij werd in 2009 nationaal kampioen in de 2e divisie met zelfs meer punten dan in de 1e divisie werd behaald. Dit is een echte topprestatie.

In 2013 werden Bas Lodwijks en Dimphy Noorman als ensemble tweede in Bladel, en later dat jaar werden zij Nederlands kampioen ensembles.

In 2014 wisten Bas Lodewijks, Dimphy Noorman en Robert van Vorstenbosch wederom de verenigingswisseltrofee mee naar Best te nemen door gezamenlijk de meesten punten te behalen en winnaar te worden van de 1e en 2e divisie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SJEF VAN SAMBEECK TROFEE  -  sectie BLAASMUZIKANTEN

De deelnemer met het hoogste aantal punten in de eerste divisie is de winnaar van het gehele Solistenconcours van Bladel. Namens onze vereniging waren dat:

In 2009: Geert-Jan Stravers, klarinet (91 pnt)

In 2014: Bas Lodewijks, saxofoon (98 pnt)

 

 

Delen: