Es-klarinet

Bij muziekschool Best MOC geven we ook les op de es-klarinet . In de muziekles geven we alle muziekvormen: klassiek, modern, solo en duo maar ook  Jazz, Pop, Rock of Klezmer met en zonder CD.
 
De es-klarinet is een hogere variant van de klarinet.
 
De es-klarinet wordt een transponerend instrument genoemd en staat gestemd in Es, wat betekent dat er een Es klinkt op de piano als het instrument een C speelt, en is daarmee een kwart hoger dan de "gewone" bes-klarinet. De es-klarinet ziet er daardoor uit als een gewone klarinet, maar dan een stuk kleiner. 
 
Door de hoge toon heeft de es-klarinet een veel scherpere en penetrantere toon dan de bes-klarinet. Gekscherend wordt het instrument daardoor ook wel es-pieper genoemd, maar het gebruik van een es-klarinet is handig ter ondersteuning van de hoogste noten in de klarinetgroep. Wil je diezelfde noten op een bes-klarinet spelen, dan klinken die noten soms vervormd en dat is niet het geval bij de es-klarinet.
 
De bespeler van de es-klarinet zit meestal aan de rand van de klarinetgroep. Het instrument komt veel vaker voor bij harmonieorkesten dan bij symfonieorkesten.
 
De es-klarinet speelt een bijzondere rol in 'Till Eulenspiegel'
 
 
 
 
 
Delen: