Oefentips Harmonie St. Caecilia

Het onder de knie krijgen van het bespelen van een instrument vergt heel wat uren studie. Om dit dagelijks studeren afwisselender en effectiever te maken zijn oefentips op papier gezet. Deze oefentips kun je gebruiken als je een beginnend muzikant bent maar ook de gevorderde muzikanten kunnen zeker van deze tips gebruik maken.

In het oefendocument vind je de oefentips in details verder uitgewerkt en nog meer informatie over:

  • Tips voordat je begint te oefenen
  • Frequentie
  • Tips voor instuderen
  • Valkuilen

 

De 30 oefentips:

Tip 1: Concentratie bespaart tijd

Tip 2: Oefen op dezelfde tijd

Tip 3: Afwisseling vergroot plezier

Tip 4: Herhaal met verstand

Tip 5: Denk na over de fout

Tip 6: Wees muzikaal

Tip 7: Accelereer in techniek en dynamiek

Tip 8: Ken je plafond

Tip 9: Kalk in je partij

Tip 10: Oefen niet te veel

Tip 11: Van achter naar voren

Tip 12: Luister ook eens naar jezelf

Tip 13: Word nooit boos op jezelf

Tip 14: Varieer

Tip 15: Verdiep je in het werk

Tip 16: Oefen nuttig

Tip 17: Leg het weg

Tip 18: Oefen ook etudes

Tip 19: Geniet

Tip 20: Kom op de repetitie dan blijf je in conditie

Tip 21 tot en met 30: Oefen LANGZAAM

Heb je vragen, opmerkingen of heb je nog meer tips geef dit dan door aan het bestuurslid muzikale activiteiten!

 

Toelichting

Tip 1: Concentratie bespaart tijd
Bij het oefenen is concentratie een eerste vereiste. Studeer nooit omdat het moet, als je er je hoofd niet kunt bijhouden. Vermoeid en ongeconcentreerd studeren is vervelend en nutteloos. Als je voelt dat het niet zo goed lukt om je te concentreren, haal dan even een frisse neus, loop eens rond de tafel, zwaai eens met je armen, en probeer het daarna opnieuw. Je kunt beter 2x per dag 15 minuten geconcentreerd oefenen dan een half uur terwijl je te moe bent.
 
Tip 2: Oefen op dezelfde tijd
Iedereen heeft het altijd druk. School, werk, sport, kinderen, studie en overige hobby’s (TV) nemen al groot deel van de dagelijkse beschikbare tijd in beslag. Daarom is het goed om elke dag op dezelfde tijd te oefenen. Dit zorgt voor regelmaat en geeft je een dagelijks ritme, waardoor je ook de andere drukke bezigheden goed kunt inplannen.
 
Tip 3: Afwisseling vergroot plezier
Werk altijd aan meerdere stukken tegelijk en wissel regelmatig af. Werk niet te lang achter elkaar aan een moeilijkheid. Zes maal tien minuten aan iets werken levert veel meer resultaten dan eenmaal 60 minuten achter elkaar aan 1 stukje. Geef het gestudeerde altijd gelegenheid om te bezinken.
 
Tip 4: Herhaal met verstand
Herhalen is een van de belangrijkste studiemethoden maar moet met verstand gehanteerd worden. Het staat niet vast dat tien maal herhalen meer of beter resultaat oplevert dan vier maal herhalen. Iets vijf keer overdoen, dan een paar minuutjes iets anders spelen en dan nog eens vijf keer, heeft meer effect dan hetzelfde 25 keer achter elkaar te herhalen.
 
Tip 5: Denk na over de fout
Probeer, als je een fout maakt, voordat je het over doet, eerst te achterhalen wat er precies fout ging, waarom het fout ging en hoe je de fout moet verbeteren en kunt voorkomen.
 
Tip 6: Wees muzikaal
Het instuderen van de goede noten van een stuk, zonder op de voordracht te letten, is tijdverspilling en een bijzonder onmuzikale bezigheid. Als je wel op de voordracht let dan wordt het een automatisme.
 
Tip 7: Accelereer in techniek en dynamiek
Langzaam instuderen is een onmisbare studeermethode. Het bevordert de rust, de concentratie en de nauwkeurigheid. Het leidt echter beslist niet zonder meer tot het beoogde snelle tempo. Ook het juiste tempo zal geoefend moeten worden. Zacht en genuanceerd studeren levert betere resultaten op dan hard. Oefen het stuk van langzaam tot snel, maar spreid dit wel uit over een haalbare periode van oefendagen.
 
Tip 8: Ken je plafond
Studeer nooit stukken "waar je zelfs op je tenen nog niet bij kunt". Het bevordert niet het plezier in het oefenen als je het niet onder de knie krijgt. Probeer het latje wel steeds hoger te leggen.
 
Tip 9: Kalk in je partij
Noteer tijdens het studeren vingerzettingen, boogjes, puntjes, enzovoort netjes, duidelijk en consequent in het boek en partituur. Dit bevordert het onthouden. Probeer niet steeds tijdens het spelen aan het lesboek of partij vast te zitten, maar probeer al in een vroeg stadium, steeds kleiner en later ook grotere fragmenten van buiten te spelen.
 
Tip 10: Oefen niet te veel
Oefen een nieuw stuk of liedje steeds in korte stukjes (2 tot 4 maten + de eerste noot van de volgende maat zodat je de overgang hebt) en ga pas verder als je het goed kan spelen. Plak daarna de stukjes aan elkaar. Laat je niet verleiden tot het steeds maar weer doorspelen van voor tot achter, zo bak je eventuele fouten er in i.p.v. ze eruit te halen! Als je klaar bent met de korte stukjes oefenen kun je het stuk eens doorspelen en kijken hoe het gevorderd is.
 
Tip 11: Van achter naar voren
Oefen ook eens een keertje van achteraan naar voren. Het begin van een stuk kan iedereen meestal heel goed spelen, maar vergeet het einde niet. Dat is immers het laatste wat het publiek hoort, daarmee gaan ze 'naar huis'. Zorg dus dat je ook het einde goed oefent. Omdat aan het einde je concentratie vaak al wat minder is, is het een goed idee ook eens te beginnen met de 4 laatste maten, dan de 8 laatste, enz.
 
Tip 12: Luister ook eens naar jezelf
Probeer steeds heel goed te luisteren naar jezelf, vraag jezelf steeds af of je het mooi vond, wat je mooi vond klinken en wat je liever anders hoort. Wees ook kritisch op jezelf. Maak als je kan af en toe eens een opname van jezelf! Bij het beluisteren ervan vallen je vaak dingen op die je terwijl je speelt nooit opvallen.
 
Tip 13: Word nooit boos op jezelf
Gebruik je fouten om uit te leren, ze bieden je de kans het nog mooier te leren spelen! Het is niet erg een fout te spelen, ga de uitdaging aan om ze eruit te krijgen, net zoals je bij een computerspel de uitdaging aangaat en dankzij je concentratie op een hoger level komt!
 
Tip 14: Varieer
Oefen het moeilijke stukje ook eens anders. Varieer in oefenmethodes. Zo kun je het riedeltje geheel staccato oefenen of alleen legato, langzaam of sneller, zachter of harder, en andere noten waarden.
 
Tip 15: Verdiep je in het werk
Verdiep je in de stukken die je speelt. Bestudeer ook de vorm en de achtergronden ervan. Lees over de componist, over de stijl, over de uitvoeringspraktijk. Luister naar interpretaties van andere solisten of uitvoeringen. Probeer ook het kleinste motiefje waaraan je studeert te zien als een wezenlijk en onmisbaar onderdeel van het gehele werk.
 
Tip 16: Oefen nuttig
Als je huidige werkwijze op veel punten verschilt van deze tips, neem dan ruim de tijd om deze tips een voor een uit te proberen en tot een gewoonte te maken. Bepaal natuurlijk zelf wat het beste bij jou past. Goed leren studeren is het voornaamste doel van het studeren.
 
Tip 17: Leg het weg
Als je een stuk een poosje heb laten rusten omdat je het gevoel kreeg dat je er niet meer mee verder kwam, kan het daarna blijken dat het vanzelf beter is geworden. Allerlei dingen waar je eerst problemen mee had lukken ineens, andere problemen lijken gewoon spoorloos verdwenen.
 
Tip 18: Oefen ook etudes
Zet naast de harmoniepartijen ook een lesboek op de lessenaar. Ook als je geen muziekles meer neemt probeer dan toch je muzikaal vermogen uit te dagen en te verbeteren. Een aantal maanden hetzelfde harmoniestuk spelen kan geen uitdaging zijn. Wissel daarom harmoniemuziek met lesmateriaal af tijdens het oefenen. Het verbeteren van klank en techniek komt de uitvoering van de harmoniemuziek zeker ten goede.
 
Tip 19: Geniet
Laat de klanken bij je binnenkomen, laat ze resoneren in heel je lijf. Voel af en toe eens waar in je lichaam je een noot kan voelen. Je lichaam is klankkast en het is heerlijk te ontdekken hoe elke vezel van je lichaam mee muziek maakt als je speelt. Zelfs, of juist speciaal op dagen dat je je te moe voelt om te oefenen, kan je proberen te genieten van wat klank met je doet. Speel op zo'n dag gewoon klanken waar je zin in hebt, en voel waar je ze voelt trillen in je lichaam. Laat ze resoneren, meeklinken in je lijf en geniet ervan, je zult je beter voelen achteraf.
 
Tip 20: Kom op de repetitie dan blijf je in conditie
Nu je alle oefentips thuis hebt toegepast, kun je het resultaat laten horen op de repetitie van de harmonie. Als je wat minder hebt kunnen oefenen dan gewenst is het toch belangrijk dat je naar de repetitie gaat. Je oefent dan toch individueel maar ook met de groep. En met een repetitie van 2 uur blijf je toch in conditie. Daarnaast krijg je natuurlijk van de dirigent belangrijke aanwijzingen hoe je het muziekstuk behoort te oefenen thuis en later op concert dient uit te voeren. Als je een keer niet op de repetitie bent geweest vraag dan altijd bij je mede muzikanten wat de aanwijzingen waren van de vorige gemiste repetitie.
 
Tip 21 tot en met 30: Oefen LANGZAAM
Het kan niet vaak genoeg herhaald worden, begin met oefenen altijd in een langzaam tempo. Als je stukjes langzaam in het juiste ritme en interpretatie kunt spelen, dan komt de snelheid vanzelf!
Probeer het maar eens ...
Delen: